Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera döms för förberedelse till mord, men ingen har i dagsläget åtalats för mord. Foto: Privat / SVT

Efter rättegång om förberedelse till mord – flera personer döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer dömdes på onsdagen till fleråriga fängelsestraff vid Örebro tingsrätt i ett stort brottmål. Åtalspunkterna var många, bland annat förberedelse till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och olaga hot. Två personer friades helt.

Örebro tingsrätt dömer i dag flera personer till långa fängelsestraff för bland annat förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott och allvarlig narkotikabrottslighet.

Högst straff får en man i 40-årsåldern och en man i 30-årsåldern. De döms till tolv respektive elva års fängelse. Övriga, varav en kvinna, döms till mellan två år och fyra månaders fängelse och åtta och ett halvt år. En sjunde person döms till dagsböter för ringa nakrotikabrott. Två personer frias helt.

– De två högsta straffen är helt i linje med våra yrkanden, i övrigt ligger påföljderna något under, säger Tove Kullberg, åklagare i målet.

Tingsrätten lyfter att åklagaren med hjälp av encrochatbevisning kunnat bevisa stora delar av åtalet.

Flera grova brott

Det var för knappt ett år sedan, i mitten av juli 2020, som en man i 30-årsåldern sköts till döds på Väster i Örebro. I samband med mordet framkom det att den avlidne mannen var en ledarfigur i det kriminella gänget No surrender.

Utredningen är omfattande och sju av de nio åtalade personerna i målet åtalades för förberedelse till mord och stämpling till mord av tre olika målsäganden, där 30-åringen varit en av måltavlorna. Övriga brott i målet, där alltså ytterligare två personer återfinns, är grovt vapenbrott, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott.

Frontpersonen i åtalet är en man i 40-årsåldern hemmahörande i Örebro och är den person som, enligt åklagaren, beställt mordet på mannen i 30-årsåldern och ytterligare två personer. Mannen döms till 12 års fängelse för förberedelse till mord, stämpling till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt narkotikabrott.

Tror du att domen kommer att överklagas?

– Jag är tämligen säker på att det kommer att komma in överklaganden avseende domen från de tilltalades sida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta gängskjutningar i Örebro

Mer i ämnet