Flera polisbilar blev uppbrända och plundrade på utrustning under upploppet i Sveaparken på Långfredagen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Polisen inför Paludans ansökan om valmöte i Örebro: ”Vi tittar på olika platser”

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludans ansökan om att få hålla valmöte i Örebro nu på fredag bereds just nu av polisen.

– Vi ska väga samman tre olika faktorer innan vi avgör om valmötet ska tillåtas eller inte, säger Lars Wirén, kommenderingschef i Polisregion Bergslagen.

Paludans ansökan om att få hålla valmöte i Örebro hanteras som en så kallad särskild händelse inom ramen för ”Val 2022” inom Polisregion Bergslagen. Och det är alltså tre faktorer som ska sammanvägas innan polisen fattar sitt beslut, enligt Lars Wirén.

– Vi tittar på hur vi kan säkerställa den grundlagsskyddade rätten till opinionsyttring, hur vi kan hantera ordning och säkerhet på platsen och hur vi ska agera polisoperativt taktiskt och samtidigt säkra en bra arbetsmiljö för våra poliser, säger Lars Wirén.

Tittar på olika platser

Han bekräftar också att polisen nu åker runt och tittar på olika platser i Örebro som skulle kunna vara lämpliga för ett valmöte, och att man har en pågående dialog med Paludan själv.

– Grundlagsskyddet för att få hålla ett valmöte är starkt. I Polisregion Väst avslog polisen Paludans ansökan om valmöte, ett beslut som sedan upphävdes retroaktivt av förvaltningsrätten, det ger förstås en vägledning, säger Lars Wirén.

Beslut väntas snart

– Samtidigt är det här inte samma sak som när någon ansöker om ett traditionellt politiskt torgmöte, inte med de erfarenheter vi har av upplopp och oroligheter i olika delar av landet, efter Paludans tillståndsansökningar.

Enligt Lars Wirén kommer beslutet om mötet ska få hållas eller inte tas senast torsdag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt under påskhelgen när våldsamma upplopp spred sig till flera svenska städer. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet