Ledaren för högerextrema partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, vill komma till Vivalla för att hålla valmöte. Foto: Johan Nilsson / TT

Fick inte hålla valmöte i Vivalla – nu överklagar Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Bergslagens beslut att avslå högerextrema partiledaren Rasmus Paludans ansökan om att få hålla valmöte i Vivalla den 30 april överklagas nu av partiledaren själv.

Enligt polisen kom ansökan in för sent för att man skulle ha tid att genomföra en ”prövning av ordning och säkerhet” och avslog därför ansökan. Då hade polisregion Väst gjort detsamma med en ansökan som gällde ett valmöte i Trollhättan.

Kritisk till hänvisning till sen ansökan

Men Rasmus Paludan överklagar nu beslutet till Förvaltningsrätten med hänvisning till att han aldrig fick något besked från polisen. Han är också kritisk till uppgiften till att hans ansökan kommit in för sent:

Våldsamt upplopp i Örebro

”Fyra dagar måste anses vara mer än tillräckligt för att förbereda sig för säkerheten vid en demonstration. Särskilt i en situation där polisen brutit sina löften och inte låtit mig hålla den ursprungligen planerade demonstrationen på långfredag den 15 april 2020.

Lagen säger bara att ansökan ska lämna in så tidigt som möjligt och 'om möjligt' en vecka innan. I en valrörelse är detta inte alltid möjligt.”

Under långfredagen ledde beskedet om att Paludan skulle komma till Örebro till våldsamma protester och upplopp där flera poliser och civila skadades. Något valmöte kunde dock aldrig hållas.

Ändrat strategi

Rasmus Paludan har i sina senaste ansökningar ändrat strategi i sina ansökningar om att få anordna allmänna sammankomster. I tidigare ansökningar har han skrivit att han ska bränna en eller flera koraner och eventuellt använda grisblod och urin.

I de senaste uppger han att han kandiderar till riksdagen och att hans möten är valmöten och del i en valkampanj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet