Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I förra veckan nekades Rasmus Paludan tillstånd för ett valmöte i Borås där han tänkte bränna koraner. Nu överklagar han polisens beslut. Foto: TT

Paludan sökte tillstånd för valmöte i Vivalla – ansökan avvisas

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Paludan planerar nya valmöten i Sverige, bland annat har han ansökt om att få besöka i Vivalla i Örebro på valborg. Under onsdagen meddelade dock polisen att två av hans senaste ansökningar avvisas.

Under onsdagsmorgonen kom två nya ansökningar från den kontroversielle politikern Rasmus Paludan, ledare för det högerextrema partiet Stram kurs, gällande Örebro och Trollhättan och specifikt lördag 30 april.

Paludan skriver till polismyndigheten att han vill hålla valmöten där han tänker berätta om sin politik och kritisera islam. I sin ansökan för Örebro skriver han att det gäller ett valmöte mellan klockan 17 och 21, på ”samma ställe i Vivallla” som han hade tillstånd för på långfredagen. Tillståndet då gällde Prologgatan, i Boglundsängen strax utanför Vivalla.

Ansökningarna avvisas

Under onsdagsförmiddagen meddelade polisregion Väst att ansökan för Trollhättan avvisats, med anledning av att ansökan inkommit för sent. Kort därefter meddelade även polisregion Bergslagen att de avvisar ansökan och skriver följande på sin hemsida:

”Polismyndigheten konstaterar att tiden är för knapp för att genomföra den prövning av ordning och säkerhet som krävs för detta ärende. Därför avvisas ansökan.”

Enligt Paludan själv ska han ha överklagat båda avvisningarna till förvaltningsrätten. En tidigare nekad ansökan om möte i Borås ligger hos Förvaltningsrätten för bedömning.

Ändrad strategi

Rasmus Paludan har av allt att döma nu ändrat strategi i sin ansökan. Han skriver att han är riksdagskandidat och att han ska berätta om sitt partis politik. I tidigare ansökningar har han skrivit att han ska bränna en eller flera koraner och eventuellt använda grisblod och urin.

Ansökningarna för valborg liknar till stora delar den som Paludan inkom med under tisdagen, gällande Uppsala. Han annonserar att man planerar vara 2-5 personer och att man kommer använda ”megafon, tändare och böcker”.

När den högerextrema politikern höll valmöten under påskhelgen för snart två veckor sedan, med syfte att genomföra koranbränningar, följde våldsamma protester och upplopp i flera svenska städer.

I Örebro ledde upploppen på långfredagen bland annat till att ett tiotal poliser skadades och flera polisfordon sattes i brand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se videon för en bakgrund på Rasmus Paludan, partiledare för högerextrema Stram Kurs. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.