Två svarta polisbilar lämnade Ica Maxi i hög fart samtidigt som larmet kom från Lindesberg. Foto: SVT

Polisen: Bombhotet påverkade inte beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Först ett bombhot mot Ica Maxi. En knapp timme senare ett rånförsök mot Handelsbanken i Lindesberg. Polisen avfärdar inte teorin om att bombhotet var en avledande manöver. Men hotet påverkade inte beredskapen vid rånförsöket, enligt polisen.

Polisen kan varken konstatera eller avfärda att bombhotet mot Ica Maxi var en avledande manöver för att lura poliser från Lindesberg till Örebro.

– Det får vi utreda. Men eftersom det hände så tätt i tid ligger tanken nära, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

Däremot spelar det ingen roll, menar Lars Hedelin. Polisen i Lindesberg hade en beredskap som var tillräcklig för att hantera rånförsöket.

– Det hade ingen betydelse, det fanns personal som direkt kunde gå i operativ tjänst. Vi var på plats väldigt snabbt.

På plats efter fem minuter

Det är cirka 230 meter mellan bankkontoret och polisstationen i Lindesberg och polisen var på plats inom fem minuter.

– Och även om polisstationen legat vägg i vägg så hade vi inte bara dundrat in. Man måste ha ett säkerhetstänk och kan inte bara rusa på. Det krävs en överblick, säger Lars Hedelin.

Han berättar att polisen alltid har en tanke om att inte lägga alla resurser på en enda händelse.

– Vi släpper inte allt och lägger alla ägg i en korg, när det händer stora saker har man alltid en beredskap för annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.