Foto: Martin Wik /SVT

Polisen: Din användning av droger föder gängkriminaliteten i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Ungas droganvändning har förändrats, men det har också deras inblandning och engagemang i försäljning och köp av narkotika gjort. För SVT Nyheter Örebro berättar nu en narkotikapolis om hur den illegala verksamheten föder gängkriminaliteten i Örebro, och samtidigt kryper allt lägre ned i åldrarna.

– Det är inte helt ovanligt att en 13-åring säljer droger på öppen gata i Örebro, säger han.

Narkotikapolisen, som i denna intervju valt att vara anonym, säger att yngre personer ofta rekryteras till gängen för att just sälja droger, då det ännu inte är straffmyndiga.

– Gängen har satt det här i system, de rekryterar unga killar av en anledning. De kan inte straffas på samma sätt och de känner även flera yngre personer. Det är lättare att som ung person köpa droger av en i samma ålder än av någon som är äldre.

Droger bland unga

Vill stärka tullen

Han berättar att stora delar av drogerna i Örebro är importerade från andra länder och att det i sig är ett problem. Men han nämner också vad han tror är lösningen.

– Jag vet att många skriker efter fler poliser och visst, det skulle jag också vilja ha. Men jag tror att vi bekämpar den importerade narkotikan bäst genom att stärka landets skalskydd, det vill säga tullen. De behöver större resurser.

Han fortsätter:

– Om större mängder narkotika fastnar redan vid landets gränser kommer vi poliser få det lättare att bekämpa drogerna här i Örebro och i Sverige.

Drömmer om narkotikafritt samhälle

Om han får drömma fritt ser han ett samhälle utan narkotika och ett samhälle som skulle slippa många av de bekymmer som finns i dag.

– Vi får fler elever som är engagerade i skolan. Fler personer som slipper psykiska bekymmer och som slipper leva i kriminell miljö. Vi kommer definitivt slippa en hel del personer som behöver begå brott för att tillgodose sitt missbruk. Finns det ingen marknad eller efterfrågan av narkotika skulle vi slippa den organiserade brottsligheten i samma utsträckning.

– Men ska vi nå dit måste vi alla arbeta tillsammans. Både som samhälle och som individer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet