• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det hela gick väldigt fort”. I klippet berättar polischefen om händelsen. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Polisen om gärningsmannen efter branddådet vid polishuset: Agerade ensam

Uppdaterad
Publicerad

En man är anhållen misstänkt för flera brott efter branddådet vid polishuset. Enligt polisen har mannen agerat ensam.

– Det är viktigt att poängtera att vi ser det som en enskild händelse med en ensam gärningsman som numera är anhållen, säger Roberto Eid Forest, lokalpolisområdeschef i Örebro.

En man i 45-årsåldern sitter anhållen misstänkt för grovt blåljussabotage och allmänfarlig ödeläggelse efter den stora polisinsatsen i Örebro.

På torsdagen höll polisen pressträff.

– Igår eftermiddag iakttas en man som tänder eld på sin bil som står parkerad vid polishuset. Han kliver sen in på receptionen där polisen kan övermanna honom. Mannen har en väska med sig som han tar med sig in i receptionen, säger Roberto Eid Forest under presskonferensen.

Väskan placerades utanför polishuset som en försiktighetsåtgärd, enligt polisen.

Bombskydd och stora avspärrningar

Det var på eftermiddagen som både polis, räddningstjänst och det nationella bomskyddet kallades till platsen. Ett större område spärrades av och polishuset och skattehuset inrymdes.

Sent på onsdagskvällen genomförde polisen och bombskyddet en insats på flera platser i Hallsberg. Polisen bekräftar nu att det finns en koppling till händelsen vid polishuset.

– Det finns kopplingar till insatsen som skedde här. På vilket sätt kan jag gå inte gå in på mer än att det finns såna kopplingar, säger Roberto Eid Forest, lokalpolisområdeschef.

Bilen ägs av Hallsbergsbo

SVT kan dock berätta att den bil som brann utanför polishuset ägs av en 45-årig man i Hallsberg. Polisen vill inte bekräfta att ägaren av bilen är samma person som gärningsmannen, men Roberto Eid Forrest säger följande när han beskriver händelseförloppet.

– Polispersonal iakttog en man som tände eld på sin egen personbil som stod parkerad på parkeringen.

Restaurangpersonal blev vittne till händelseförloppet, som du kan se i filmen nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet ovan för att se händelseförloppet som de anställda fångade på film. Foto: Privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.