Foto: SVT

Polisen i Örebro utreder fallet Kevin

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har efter att journalisten Dan Josefsson och Dokument inifrån granskat fallet Kevin beslutat att förundersökningen ska återupptas. Nu står det klart att det är polisen i Örebro och i Dalarna som kommer att sköta utredningen.

Det har gått nästan 20 år sedan fyraårige Kevin mördades. Två bröder, då fem och sju år gamla, pekades ut som mördare efter att de erkänt. Men flera frågetecken har uppstått efter att nya uppgifter kommit fram i granskningen. Under måndagen tog åklagaren beslutet att förundersökningen skulle återupptas.

Samtidigt har polisen planerat för hur frågan ska hanteras inom myndigheten och vem som ska utreda.

Fallet Kevin

– Vi har förberett oss sen slutet på förra veckan fram till i går när åklagaren fattade beslutet, säger Lars Wirén som är polisområdeschef i Värmland.

Värmlands polisområdreschef Lars Wirén Foto: SVT

Vill undvika jäv

Men den nya förundersökningen kommer inte att skötas i Värmland. Utredningen kommer att ledas av åklagare men polisarbetet kommer att skötas från Örebro med resurser från Dalarna och, om det krävs, även från nationell nivå.

– Vi tycker att det blir mest professionellt nu när åklagaren återupptagit fallet, säger Lars Wirén.

Handlar det om att ni vill undvika jäv?

– Ja, för att undvika sådana misstankar precis, säger han.

LÄS MER: Åklagaren: Minns inte 10-åriga nyckelvittnet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Kevin

Mer i ämnet