Polisen inför A-traktorsäsongen: Föräldrarna har ett väldigt stort ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Våren är här och snart även sommaren. Därför har polisen nu gått ut med information till föräldrar om vad som gäller för A-traktorer och vilka konsekvenser det kan få om man exempelvis kör för fort.

Om polisen upptäcker att det går för fort kan föraren bli misstänkt för olovlig körning. Om föräldern står som ägare till fordonet och har vetskap om att fordonet går för fort, men ändå inte gör något åt det, blir även föräldern ansvarig.

– Vi ser att det kan bli ganska otäcka olyckor kring det här med fortkörning, säger Mikael Cederblad, gruppchef för trafiksektionen hos polisen i Örebro.

Framöver kommer polisen att åka ut på plats för att prata med ungdomarna och för att se om A-traktorerna går fortare än tillåtna 30 kilometer i timmen. Vissa bilar kommer också att kunna besiktas på plats, där polisen ser uppenbara fel och brister.

Hör Mikael Cederblad berätta mer om vad föräldraansvaret innebär och om vilka konsekvenser det kan få att köra fort med en A-traktor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.