I klippet berättar gruppchef Pär Nylén bland annat om var narkotikahandeln sker efter att den flyttat från Vivalla centrum. Foto: Sophie Olsson Rahlén/Enana Alrafidain SVT

Polisen om kamerorna i Vivalla: ”Nu kan du lämna på förskolan utan att störas av narkotikahanteringen”

Uppdaterad
Publicerad

Vivalla centrum är numera omgärdat av polisens bevakningskameror. Narkotikalangarna, som tidigare hängde där, söker sig till andra platser i området.

– Det blir tryggare för allmänheten, säger Pär Nylén, gruppchef för polisen i Vivalla.

Brottsligheten försvinner inte, det är Pär Nylén tydlig med. De som tidigare sålde och använde narkotika vid centrum är fortfarande kvar i Vivalla.

– Det dyker upp nya platser hela tiden. Då jobbar vi med högre polisiär närvaro där, sök med narkotikahundar och liknande, säger han.

Levande centrum viktigt

Även om narkotikahanteringen inte försvinner från Vivalla gynnas ändå området av att centrum är övervakat, menar han.

–  För att ha levande områden behöver vi butiker, restauranger och kommunala verksamheter som kan fungera och inte störs av de sämre krafterna. Där gör kamerorna störst vinst, säger Pär Nylén.

Vivalla hårdast bevakat

Vivalla är det hårdast bevakade området i länet med tolv kameror. Utöver dem finns två på Järntorget i centrala Örebro, fem i bostadsområdet Oxhagen och en kamera i Kumla.

Förra årsskiftet kom en lag som gör det enklare för polisen att sätta upp bevakningskameror och fler är på gång.

– Senast i dag fick jag ett samtal från en verksamhetschef i ett annat område som frågade om kameror kunde sättas upp snabbare där eftersom deras verksamhet störs av narkotikahandel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.