Karin Eldblom är förundersökningsledare på polisen i Hallsberg. Foto: Julia Eriksson / SVT

Ett år efter försvinnandet – nya sökinsatser efter Patrik planeras

Publicerad

Trots stora sökinsatser är Patrik Linfeldt fortfarande borta. Polisen har fått kritik under utredningen och att inte få ett avslut är frustrerande även för dem.

– Jag har jobbat som polis i tio år men aldrig varit med om det här tidigare, säger utredningschef Karin Eldblom i Hallsberg.

Polisen arbetade i veckor med att försöka hitta Patrik, men trots tusentals tips är han spårlöst försvunnen. Spåren var inte många. Övervakningskamerorna från stationen visar att Patrik gick av tåget och lämnade stationen och hans väskor hittades på olika platser i Hallsberg. Men därefter tog det stopp.

– Det var väldigt många tips som kom in initialt och det tog tid att gå igenom, säger Karin Eldblom, chef för utredningar på polisen i Hallsberg.

Försvunne Patrik

Hon har arbetat med Patriks försvinnande från början. Främst handlar det om nya tips som ska behandlas och en eftersökning med hund är planerad i Hallsbergsområdet framöver.

– Vi har fått flera samtal om iakttagelser som skulle kunna ha med Patriks försvinnande att göra.

Skarp kritik

Patriks föräldrar är kritiska till polisens arbete och har gjort en JO-anmälan, men den kommer inte att leda till någon åtgärd. Familjen menar att Patrik kanske kunde ha hittats vid liv om polisen börjat leta snabbare, med mer resurser.

– Som förälder förstår jag den kritiken. Självklart vill man ju så snabbt som möjligt få igång ett sökande efter sitt barn, oavsett om det är vuxet eller inte. I det här fallet tog det tid eftersom anmälan initialt kom in till polisen i Malmö. Direkt då visste vi inte om, eller var, han gått av tåget.

Borde ni ha börjat eftersökandet i Hallsberg tidigare?

– Det hade varit svårt. Det var inte helt säkert att han klivit av här förrän vi såg på övervakningssekvenserna att han klivit av och lämnat stationen.

– Däremot hade ärendet kunnat komma till oss något snabbare, det håller jag med om. Anmälan gjordes tisdag natt, vi fick den vid lunchtid på onsdagen. Men så fort ärendet kom hit vidtogs de åtgärder som finns.

Flera frivilliga hjälper till med sökarbetet efter 22-åriga Patrik. Ett lokalt tryckeri har tryckt upp skyltar som tejpats upp på bland annat Hallsbergs Centralstation. Foto: Thomas Wedin/SVT

Tär även på polisen

Även för polisen är det tärande att inte få reda på vad som hänt.

– Vi vill ju hitta personen, vid liv eller åtminstone hjälpa familjen till ett avslut. Så visst skapar det frustration hos oss. 

– Nu har förhoppningen att hitta honom vid liv minskat, allt eftersom veckorna och månaderna går. Men jag har en förhoppning om att åtminstone hitta honom.

Polisen vill fortfarande ha in tips om var Patrik kan ha tagit vägen, men Karin Eldblom är tydlig med att man söker konkreta tips.

– Gärna bilder, videosekvenser eller liknande som kan leda utredningen framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunne Patrik

Mer i ämnet