Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanne Lindholm (KD), berättar om ekonomin för skolmaten i klippet. Foto: Jennie Wahlgren/SVT

Prisökningar ger miljonunderskott för skolmaten i Örebro

Publicerad

Måltidsenheten i Örebro kommun beräknas gå med ett underskott på nio miljoner kronor i år. Sju av dessa står skolmaten för. Men, några besparingar planeras inte från politiskt håll för att komma ikapp. Istället täcker man upp från en planeringsreserv.

Redan i våras kom beskedet att budgeten inte skulle hållas på grund av dyrare livsmedel och transportkostnader, samt omvärldens kriser. Måltidsenheten, med ansvar för kosten på Örebro kommuns skolor och inom äldrevården, har en budget på 72 miljoner kronor, och nu räknar man alltså med ett underskott på nio miljoner kronor i år.

– Jag har diskuterat med kostchefen och vet att de jobbar väldigt effektivt och smart hela tiden. De håller våra hållbarhetsmål och vi vill ju inte gärna sänka på den kvaliteten, säger Susanne Lindholm (KD), ordförande i programnämnd barn och utbildning.

Finns mer att göra

Säsongsgrödor och koll på dagligt grönsakspris är två områden hon lyfter som exempel, när det kommer till att arbeta ekonomiskt. Men vad gäller matsvinnet, som idag kostar lika mycket som det förväntade underskottet står för, finns det en del att göra, säger Susanne Lindholm.

I klippet hör du henne berätta mer om underskottet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet