Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ågerfalk (L) om privatiseringsförslaget: ”Ett luftslott” Foto: Louise Gustavsson/SVT

Ågerfalk (L) om privatiseringsförslaget: ”Ett luftslott”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterade den politiska majoriteten i Region Örebro län hur förlossningen i Karlskoga ska kunna öppna igen. Förslaget är att privatisera verksamheten. Bland oppositionspartierna tas detta emot med blandade uppfattningar.

Den politiska majoriteten i Region Örebro län, S, C, KD, vill att en privat aktör ska ta över verksamheten. Om fler delar än förlossningen ska privatiseras är däremot inte klart ännu.

SVT Nyheter Örebro har pratat med oppositionspartierna och de har delade uppfattningar om förslaget.

Generellt sett tror de att det kommer bli svårt att hitta en privat aktör som är intresserad och som kan rekrytera personal med rätt kompetens.

Vissa partier tycker det är bra att göra ett försök, medan andra tycker det är lönlöst och endast ett spel för galleriet.

Liberalerna

– Det är ett sätt att bygga luftslott, ett spel för att förlänga processen. Det finns ingen substans i förslaget. Hade vi inom Liberalerna trott att man kunde privatisera hade vi föreslagit det för längesen. Jag har svårt att se hur en privat aktör kan ha en neonatalläkare sittande i Karlskoga, så förmodligen kommer det handla om ambulerande personal. Jag kan inte se hur en privat aktör ska kunna göra det bättre än ett universitetssjukhus som ligger fem mil bort, säger Anna Ågerfalk, oppositionsråd.

Moderaterna

Det är bra att man vågar pröva fler vägar och möjligheter för att kunna öppna. För oss är det viktigt att öppna snabbt. Ska man lyckas gäller det att skapa en upphandling som blir intressant för privata aktörer. Uppdraget måste vara tillräckligt stort i volym och omfattning så att en privat aktör vågar driva det. Risken är att det blir ett svepskäl och något man lätt kan skylla på om man lägger ner, säger Ola Karlsson, oppositionsråd.

Sverigedemokraterna

– Jag ställer mig kritisk till förslagen som lyfts fram, att man ska öppna 2021 när vi själva inte kan rekrytera personalen som krävs. Hur en privat aktör ska lyckas med det på mindre än ett år är en gåta. Majoriteten skjuter ifrån sig ansvar så att de sedan kan gå fria, säger Patrik Nyström, oppositionsråd.

Miljöpartiet

– Det kan vara en intressant lösning om man kan hitta entreprenörer som är intresserade. Risken är att uppdraget blir i för liten omfattning för att en privat aktör ska visa intresse. Men principiellt har vi inget emot att ha delar av verksamheten hos privata aktörer, säger Monika Aune, ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vänsterpartiet

– Vi har inte bestämt hur vi ska ställa oss till förslaget men vi har ett extramöte i distriktsstyrelsen. Generellt sett är vi emot privatiseringar och tycker att förlossningsvården i Karlskoga har fungerat. Vi har andra förlossningar i landet som fungerar utmärkt utan ett neonatalteam. Vi anser att det finns ett politiskt beslut om att hålla öppet och då ska verksamhetschefen se till att det är patientsäkert att öppna, vi tycker det är märkligt att verksamhetschefen kan bestämma själv, säger Anneli Mylly, ledamot i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet