Drönarbild över Örebro, hus, bilvägar, sommar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar överläkaren och professorn Thomas Sandström kort vad den senaste forskningen handlar om vad han hoppas att kunskapen ska bidra till. Foto: SVT

Professorn: ”Luftföroreningar kan slå ut mediciner för astma”

Publicerad

Knappt 7 000 svenskar beräknas varje år dö i förtid på grund av luftföroreningar.

– Förut trodde man att bara höga halter gav effekter. Nu vet vi att också väldigt låga nivåer kan påverka hälsan, säger professor Thomas Sandström.

Astma och lungsjukdomen KOL kan försämras av luftföroreningar. Men också andra delar av kroppen drabbas, konstaterar han.

– Framförallt förbränningspartiklar kan ta sig in i blodkärl, hjärta och hjärnan och i våra nervsystem.

1,6 miljoner i forskningsmedel

Thomas Sandström från Örebro är idag professor och överläkare på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Sedan 80-talet har han forskat på hur luftföroreningar påverkar lungor, hjärta och hjärna.

Nyligen fick han 1,6 miljoner kronor av Hjärt-Lungfonden för att ta reda på mer om hur bland annat biodiesel och vedeldning påverkar oss, och hoppas att ökad kunskap ska bidra till att minska de negativa hälsoeffekterna och få fram bättre mediciner.

– Vad gäller vedrök så gäller det att elda rätt. Många länder i Europa eldar på vintern, men vi gör det inte särskilt effektivt och då kan hälsan påverkas.

Ny teknik kräver mer forskning

En renare fordonsflotta kan ge bättre luft, tror han – men också nya forskningsområden.

– Vi kan vinna mycket på elbilar och bilar som drivs av vätgas framöver. Men elbilarna är ofta väldigt tunga och genererar då nya luftföroreningar i form av slitagepartiklar från vägar, däck och bromsar. Det området är just nu i forskningsfokus.

Luftföroreningar

  • De vanligaste luftföroreningarna består av kväve- och svaveloxider, marknära ozon samt svävande partiklar av olika storlek, ålder och sammansättning.
  • Luftföroreningar orsakar bland annat hjärt- och kärlsjukdomar samt luftvägssjukdomar. För små partiklar har inga säkra nivåer hittats och därför bör man sträva efter så låga utsläpp som möjligt.
  • Förutom att påverka hälsan orsakar luftföroreningar också växtskador, korrosion, nedsmutsning, övergödning, försurning och klimatförändringar.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.