Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Totalt har 58 personer frihetsberövats efter upploppet i Sveaparken förra året. Foto: Leonora Toplica/SVT, Beatrice Emmerik/SVT

Professorn om domen: ”Kommer ha en avgörande påverkan”

Uppdaterad
Publicerad

Domen från Högsta domstolen kommer ha en avgörande betydelse för framtida rättsfall. Det säger Kerstin Nordlöf som är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

Två män i 20-årsåldern dömdes för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i både tings- och hovrätten. De fick sina straff sänkta av Högsta domstolen.

Männens försvarare ville att gärningen skulle rubriceras som våldsamt upplopp men Högsta domstolen gick på hovrättens linje och dömde männen för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Våldsamt upplopp i Örebro

Med den nya domen blir det tydligt hur de olika brotten ska bedömas och den kommer få en avgörande påverkan på framtida rättsfall, anser Kerstin Nordlöf som är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet.

– Självklart kommer det ha en avgörande påverkan. Just när det gäller att man gör någonting tillsammans och i samförstånd. Det tror jag att man kommer få fundera på när det gäller kommande rättsfall.

I klippet kan du höra mer om domens betydelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet