Protest mot långa resor till mammografin

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 400 Fagersta-, Norbergsoch Skinnskattebergsbor har skrivit på en protestlista mot långa resor till mammografiundersökning.

Sedan ett par år kallas alla länets invånare till Bröstenheten i Västerås, vilket betyder mer än sexton mil tur och retur för kvinnorna i norr.

-Det blir ganska mycket pengar och då vill vi ha en gratis resa. Ersättning eller buss, säger Anette Hult, Initiativtagare Norberg.

-Vi har ju inte samma villkor som i Västerås eftersom de har så nära. När jag åker till Västerås för att ta bort stygn från min höft, då får jag reseersättning, säger Britt Andersson, initiativtagare Norberg.

-Men om man tänker på att det är en gång vartannat år. Dessutom kan man boka om tid så att man kan samåka, säger Eva Hånell, Enhetschef Bröstenheten.

Korta köerna

För drygt två år sedan tog landstinget bort sin gamla mammografibuss och byggde en enda ny bröstenhet för hela länet placerad i Västerås. Detta i samband med ett byte av teknik, från analog till digital. En teknik som inte var mobil, men som hade många fördelar.

-Vi kan använda personalen och utrustningen på ett helt annat sätt. Vi ser det bara positivt även för kvinnorna att vi kan korta köerna, säger Eva Hånell.

-Jag skulle vilja att de forskar på många kvinnor som struntar i att åka till Västerås bara för att det är resor, säger Soile Hällblad, initiativtagare Norberg.

Ny mammografibuss

I protestlistan står det om för långa resor och dåligt väglag, men ingenting någon ny mammografibuss. Sedan förra året går det dock att flytta den nya digitala tekniken.

-En sådan buss skulle vi gärna ha. Varför kan inte flera län gå ihop om det, säger Britt Andersson, iniativtagare Norberg.

-Vi tittar på om vi kan göra en förändring när det gäller reseersättning, samt om man kan gå över länsgränserna och om det finns någon anledning att titta på en mobil buss igen, säger Birgitta Andersson (C), landstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.