Johan Ronnesjö står i en av de regnrabatter som Örebro kommun har anlagt för att rena vattnet. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Rabatten som ska stoppa tungmetaller

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som en helt vanlig rabatt.

Men växterna vid busshållplatsen ska inte bara vara vackra.

De ska också rena förorenat regnvatten.

På många platser i Sverige byggs nu rain gardens, regnrabatter. Det är små grönskande ytor dit vattnet kan rinna vid ett regn.

– Den första lilla skvätten regn som kommer sköljer med det första skräpet också. Det är det man vill ha ner i rain gardens för att samla upp det, säger Johan Ronnesjö, parkingenjör på Örebro kommun.

Föroreningar fastnar

Föroreningar som tungmetaller fastnar då i jorden i rabatten innan vattnet förs vidare ut i avloppsystemet. När jorden är fylld av föroreningar samlas den ihop och skickas iväg för säker förvaring.

Tanken med anläggningarna är att de ska upplevas som helt vanliga rabatter.

Här finns en bänk runt hela regnrabatten – för att de som väntar på bussen ska ha någonstans att sitta. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vill bygga fler

– Man tänker nog först att det är en plantering. Och då har vi lyckats. Om man kan dölja en reningsfunktion på ett så snyggt sätt att folk tänker att det är en rabatt så är det en väldigt stor vinst.

Flera regnrabatter har redan byggts i Örebro. Nu planerar man för ytterligare gröna, renande rabatter.

– Vi har flera stycken stora projekt på gång, säger Johan Ronnesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.