I klippet berättar Per Åberg, bostadschef på Öbo, om radonsaneringen av Stjärnhusen. Foto: SVT

Radonsanering i Stjärnhusen: ”Vi räknar med att komma igång närmsta halvåret”

Publicerad

656 lägenheter i Stjärnhusen på väster i Örebro har för höga radonvärden. Frågan om sanering har dragit ut på tiden eftersom husen är k-märkta men nu har Öbo fått ett muntligt okej av byggnadsnämnden för hur fläktsystemen ska installeras i fastigheterna.

– Vi har varit tvungna och vrida och vända på det flera gånger för att hitta en lösning som inte stör utformningen av husen allt för mycket, säger Per Åberg, bostadschef på Öbo.

Närmast ska Öbo söka bygglov och göra en upphandling. Per Åbeg räknar med att saneringsjobbet kan påbörjas inom ett halvår.

50 miljoner i kostnad

Öbo uppskattar att radonsaneringen i Stjärnhusen kommer landa på omkring 50 miljoner kronor. Mycket pengar, menar Per Åberg, men investeringen kommer att slås ut på flera år och finns med i Öbos planering sedan en tid.

– Det påverkar inte andra investeringar i betydelse att vi måste avstå från någon planerad investering, säger han.

Blåbetong bakom

711 av Öbos lägenheter har för höga radonvärden och av dem ligger alltså 656 stycken i Stjärnhusen.

– En av faktorerna är att husen delvis är byggda av blåbetong. Det var ett vanligt byggnadsmaterial andra halvan av 40-talet, säger Per Åberg.

Per Åberg, bostadschef Öbo Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Erbjuder ersättningsbostad

För några år sedan lyftes frågan om hyresrabatter för hyresgästerna i området med anledning av de för höga radonvärdena.

– Vår hållning är att om man bor i en lägenhet med förhöjda värden och känner oro så försöker vi hitta en annan lägenhet åt den hyresgästen. Radonvärdena förändras ju inte av en ekonomisk kompensation, säger han.

Enligt Per Åberg har en hyresgäst erbjudits en ersättningslägenhet men inte tackat ja till det erbjudandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer