Foto: Mikael Åberg/SVT

Rallyfeber i Askersund – 64 förare anmälda till racet

Uppdaterad
Publicerad

Årets fjärde SM-deltävling i rally körs i Askersund.

– Det är jättekul att något händer här, säger Annika Karlsson.

Längs grusvägen i Ödesdovra, mellan Kårberg och Dovra, står Annika Karlsson och ser rallybilarna köra förbi. Under lördagen har den lilla vägen blivit del av specialsträcka 4. Bredvid henne sitter hennes mamma Ann-Britt Karlsson i en campingstol.

– Vi har en stuga där nere efter svängen, säger Ann-Britt och pekar mot den 90-gradiga kurvan där en förare tidigare körde av vägen.

Annika och Ann-Britt Karlsson håller koll på rallybilarna som kör förbi utanför deras sommarstuga. Foto: Mikael Åberg/SVT

Avspärrat

Famljen Karlsson har fått parkera några hundra meter från stugan eftersom att vägen är avstängd för vanlig trafik under rallyt. Men de tycker att rallyt är ett trevligt arrangemang i Askersunds kommun trots att deras stuga ligger i farozonen vid eventuell avåkning.

64 förare är anmälda till SM-tävlingen, och det körs tio specialsträckor som totalt mäter 106 kilometer. Junior-SM går samtidigt på samma sträckor, och där tävlar bland annat Pontus Lönnström från Järnboås.

Entusiaster

Anders Lindbladh och Mikael Steen är rallyfantaster från Småland.

– Jag är på rally nästan varje helg, förra året blev det 30 stycken säger, Mikael Steen.

Han står i en kurva längs sträcka fyra och filmar bilarna som kör förbi. Även kompisen Anders Lindbladh följer varje händelse med sin kamera.

Rallyfantasten Mikael Steen går på ett 30-tal tävlingar per år. Foto: Mikael Åberg/SVT

Hejar på brorsan  

På lite säkrare avstånd, bakom ett stängsel sitter Nicklas Ringström med frun Linda och sonen Mario. Nicklas bror Kenneth Ringström är med och tävlar för Fjugesta MS.

– Jag håller så klart på min bror, men brukar inte gå på rally så ofta eftersom det krockar med folkrace, säger Nicklas Ringström.

Förarna kör sträcka 4 två gånger.

– De vågar köra lite fortare andra gången, det är kul, säger Nicklas Ringström.

Nicklas och Linda Ringström hejar på Nicklas bror Kenneth Ringström som kör rallyt. Sonen Mario spelar ett rallyspel på telefonen. Foto: Mikael Åberg/SVT

Schemat för lördagen

08.00 Etapp 1: Första bil startar.

Prel 09.27 Första bil till service. 

Prel 09.42 Första bil startar efter service.

Prel 12.03 Första bil Regroup in. 

Prel 12.18 Första bil Regroup ut 

Prel 13.18 Etapp 2: Första bil startar.

Prel 15.14 Första bil till service. 

Prel 15.29 Första bil startar efter service. 

Prel 17.50 Första bil i mål.

Slutbesiktning & Parc Fermè Prisutdelning på Målramp Konventionell prisutdelning, klassvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.