Foto: SVT

Tingsrätten om moskébranden i Vivalla: Bevisningen övertygande

Publicerad

I dag hölls den andra och avslutande rättegångsdagen i fallet med moskébranden i Vivalla. Bevisningen mot den misstänkte mannen var övertygande, enligt tingsrätten.

Dagen startade med en genomgång av åtalspunkten gällande förberedelse till mordbrand vid en kiosk. Den misstänkte mannen ska ha hällt ut en flaska med bensin i lokalen där två personer jobbade.

Enligt mannens försvarare fanns inget som tydde på att mannen planerat att tända eld på bensinen. Mannen själv erkänner olaga hot och att han ville skrämmas, men nekar till förberedelse till mordbrand.

Moskébranden i Vivalla

”Väldigt belastande”

Efter förhör med mannen, tre målsägande och en brandingenjör höll åklagaren och försvararen slutpläderingar.

Åklagaren menar att det är ställt bortom rimligt tvivel att mannen är den som orsakat branden i moskén samt att han bör dömas för förberedelse till mordbrand när det gäller kiosken.

– Det liknande tillvägagångssättet när det gäller de här två brotten är väldigt belastande för honom, säger åklagare Magnus Oscarsson.

Tingsätten anser bevisen vara övertygande

Försvarsadvokat Andreas Hahn hävdade å andra sidan att bevisen inte är tillräcklig för en fällande dom och menade att rätten ska ogilla åtalet och skadeståndskraven.

Tingsrätten anser dock att bevisningen som lagts fram är övertygande och att den åtalade begått gärningarna.

– Vad gäller grov mordbrand så känner vi en besvikelse över det. Vi anser inte att den bevisning som lagts fram binder min klient till den gärningen, säger Andreas Hahn.

– Vad gäller den andra åtalspunkten är vi inte lika förvånade att tingsrätten anser honom vara skyldig. Där har min klient erkänt vissa handlingar.

Åklagaren nöjd

Åklagare Magnus Oscarsson är nöjd med rättens beslut.

– Det var det jag föreslog att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och de har ju funnit att det är övertygande bevisning i båda fallen, säger han.

Resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen kommer om ungefär en månad och då avslutas förhandlingen. Efter undersökningen kommer åklagarsidan föreslå en påföljd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébranden i Vivalla

Mer i ämnet