Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot Foto: Centerpartiet

Redo att kavla upp ärmarna för riksdagsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Med sin långa erfarenhet av politiskt arbete har centerpartisten Helena Vilhelmsson blivit en respekterad röst. Nu blir hon också länets partirepresentant på den återtagna stolen i riksdagen. En plats som förlorades vid förra valet.

I rösträkningen efter årets riksdagsval räknades 767 valsedlar med kryss för Vilhelmsson. Det innebär att hon nått de 5 procent som krävs i kombination med mandat för en plats, och nu väntar nya erfarenheter för Norabon.

– Jag ju varit på central nivå som ordförande i Centerkvinnorna, men aldrig suttit i riksdagen och ser verkligen fram emot det. Jag tar med mig mycket av det jag lärt mig lokalt och ser fram emot att på mer central nivå utforma det som sedan utgör underlag i det politiska arbetet lokalt, säger Helena Vilhelmsson (C).

Val 2018 Örebro

Stora utmaningar

Men det lär bli utmaningar. En skör, och ännu oklar parlamentarisk situation bäddar för en turbulent höst.

– Det är förstås en smolk i bägaren med läget just nu. Men det liknar ju situationen ute i alla små kommuner, inte minst min egen. Det blir rörigt och ingen riktig fart eller tydlig styrning i det politiska arbetet när så många ska samarbeta.

Rivstart på måndag

Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, har informerat henne om att det blir allvar på en gång i och med talmansomröstningen som börjar på måndag klockan 10.

– Det kan ta hela dagen, säger han. Jag har varnats för att det kan vara riskfyllt att ens gå ifrån för toalettbesök. Så det lär bli intensivt. Det hela kan ju ta en stund med 349 ledamöter som skall rösta.

Vill påverka genom skattefrågor

Som ordförande i Centerkvinnorna har hon samlat på sig många frågor runt jämställdhet, som hon fortsatt brinner för. Men det hon tror sig kunna påverka mest blir utskottsarbetet.

– Jag hoppas bli ledamot i skatteutskottet. Det kan kanske tyckas märkligt, när jag också brinner för gröna frågor, landsbygdsfrågor och småföretagande. Men uformandet av skatter är viktigt för att personer och företag ska kunna verka på ett bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet