Inger Nordin-Olsson är vaccinationssamordnare i Region Örebro län. Hon har tidigare arbetat med att samordna massvaccineringen mot svininfluensan 2009. Foto: Leonora Toplica/SVT, Dirk Waem/TT

Reducerat antal doser kan förskjuta regeringens vaccinationsplan

Publicerad

I veckan fick Region Örebro län ställa om i den massiva vaccinationsplaneringen. Folkhälsomyndigheten kom med beskedet att antalet doser blir mycket färre än vad Regionen räknat med.

– Att det kommer så mycket färre doser i början ställer hårdare krav på prioriteringen, säger vaccinationssamordnaren Inger Nordin-Olsson.

Det var på regionens presskonferens i tisdags som Inger Nordin-Olsson berättade att det blir betydligt färre vaccinationsdoser.

– De beräknade doser vi skulle få blev i princip halverade, säger hon.

Coronapandemin

Regeringens plan är att att alla över 18 år i Sverige ska vaccineras mot covid-19 under det första halvåret. Men på grund av det reducerade antalet doser befarar Inger Nordin-Olsson en försening i vaccinationplanen redan nu.

Hör henne berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet