Foto: TT

Regeringen avgör Vätterns framtid

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om utökad flyg-och skjutverksamhet över Vättern har nu hamnat på regeringens bord. Miljöprövningsdelegationen som handlägger ärendet avvaktar nu svar innan utredningan kan gå vidare.

Efter snart fyra år av omfattande protester runt hela Vättern, så har ärendet om Försvarsmaktens planer på storskaliga utökningar av flyg- och skjutverksamheten i och över dricksvattentäkten och Natura 2000-området Vättern hamnat på regeringens bord.

Miljöprövningsdelegationen (MPD) vid Länsstyrelsen i Västra Götaland har konstaterat att försvarets verksamhet riskerar betydande påverkan på Natura 2000-skyddade arter och miljöer. Ärendet har därför skickats till regeringen för prövning.

Försvarsövningar över Vättern

– Eftersom vi ser att det finns en risk för skador så behöver vi regeringens tillstånd för att vi i vår tur ska kunna ge Försvarsmakten ett tillstånd, säger Martin Jansson som är ordförande i MPD.

Men även om regeringen säger ja till MPD är det långt kvar till ett tillsånd.

– Ett ja från regeringen betyder att vi fortsätter att utreda frågan, förklarar Martin Jansson. Sen kommer vi till andra kapitel i miljöbalken som handlar om buller och möjligheten att öva i andra mer lämpliga områden. Det har vi inte tittat på ännu.

Om regeringen däremot säger nej till MDP så går det inte att gå vidare med ärendet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvarsövningar över Vättern

Mer i ämnet