Foto: Bertil Ericson / TT

Region Örebro får rätt av förvaltningsrätten gällande hjälpmedelsavgift

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare var det gratis men numera kostar hjälpmedel, som till exempel hörapparat, 65 kronor i månaden för de som bor i Region Örebro län. Något som väckt kritik och även överklagats till domstol. Nu har förvaltningsrätten tagit ställning, och ger regionen rätt.

I november 2019 beslutade regionfullmäktige i Örebro att ta ut en avgift på 65 kronor i månaden för personliga hjälpmedel. Hörselskadades riksförbund kritiserade beslutet och det överklagades även till förvaltningsrätten av två privatpersoner.

Ansåg att beslutet var olagligt

Den ena personen som överklagade beslutet anser att det strider mot kommunallagen gällande såväl avgiftsuttag som självkostnadsprincipen och hälso- och sjukvårdslagen, gällande avgiftsuttag och vård på lika villkor.

Den andra personen menar att beslutet är olagligt eftersom hen på grund av sin hörselskada får betala en extra skatt för sitt handikapp. Dock får Region Örebro rätt i båda överklaganden av förvaltningsrätten, som säger att det inte finns något hinder mot att en region tar ut avgift för personliga hjälpmedel då stöd för detta finns i såväl kommunallagen som hälso- och sjukvårdslagen.

Beslutet inte olagligt enligt domstolen

Enligt förvaltningsrätten är avgiftsuttag och vård på lika villkor en allmänt hållen målsättningsbestämmelse. Enligt domstolens mening har den inte någon avgörande betydelse och förhindrar till exempel inte att olika regioner har olika fördelning mellan skatte- och avgiftsfinansiering.

Sammanfattningsvis anser förvaltningsrätten inte att region Örebros beslut är olagligt på någon av de grunder i kommunallagen gällande avgiftsuttag och självkostnadsprincipen.

Säger ingenting om lämplighet

Förvaltningsrätten har prövat huruvida regionens beslut är lagligt eller inte. De är begränsade till det och kan inte göra en bedömning om beslutets lämplighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.