Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Döva och hörselskadade i Örebro är upprörda över abonnemangsavgift Foto: Privat

Döva och hörselskadade i Örebro är upprörda över abonnemangsavgift

Uppdaterad
Publicerad

Många döva och hörselskadade som bor i Örebro är upprörda över fakturan som de fick i förra veckan från Region Örebro, som handlar om abonnemangsavgift för personliga hjälpmedel.

Lasse Lorentzon som Nyhetstecken pratat med menar att regionen bryter mot avtalslagen, eftersom döva och hörselskadade inte har skrivit på något papper. Några menar att de inte har fått information om att abonnemang på hjälpmedel har införts.

I höstas tog regionfullmäktige i Örebro län beslutet att införa en abonnemangsavgift på hörapparater, trots intensiva protester från Hörselskadades Riksförbund, HRF.

Tidigare har det varit helt gratis med hörapparater och nu blir det en enhetlig abonnemangsavgift på personliga hjälpmedel på 65 kr i månaden. Avgiften avser personer över 20 år och gäller oavsett hur många hjälpmedel man har, enligt region Örebro. Förändringen börjar att gälla 1 januari.

Den 1 januari 2020 infördes en enhetlig abonnemangsavgift för personliga hjälpmedel från Audiologiska kliniken, Centrum för hjälpmedel och Syncentralen på 65 kr i månaden. Undantag är rollatorer som får lånas mot en avgift på 250 kronor. Beslutet om abonnemangsavgift för hjälpmedel fattades av Regionfullmäktige den 19 november 2019 och kostnaden gäller oavsett hur många hjälpmedel man har.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet