Foto: Fredrik Sandberg / TT

Region Örebros planerade hjälpmedelsavgift kan vara lagbrott

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län planerar att införa abonnemang på hjälpmedel. Beslut ska fattas den här veckan. Men nu visar en granskning av HRF att det kan strida mot Kommunallagen.

Det är Hörselsskadades riskförbund (HRF) som låtit göra en juridisk granskning av regionens förslag. Något som na.se var först med att berätta.

Granskningen visar att enligt den så kallade ”självkostnadsprincipen” får inte regioner ta ut högre avgifter än vad det kostar. Enligt HRF:s pressmeddelande kostar en hörapparat 1 100 kronor i inköp. Men majoriteten av alla hörselskadade behöver två apparater och regionens förslag på abonnemang skulle innebära en kostnad på 4 500 kronor efter fem års användning för den enskilde.

– Nu måste abonnemangsavgiften skrotas. Den slår inte bara mot samhällets mest utsatta, den kan dessutom vara olaglig, säger HRFs förbundsordförande, Mattias Lundekvam i ett pressmeddelande.

Annan tolkning

Region Örebro län gör däremot en annan tolkning. Enligt Karin Sundin (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden, tittar HRF enbart på vad en hörapparat kostar när de hänvisar till självkostnadsprincipen.

– Regionens kostnad från beställning av en hörapparat till att den finns hos patienten är mycket högre än kostnaden för en hörapparat. HRF gör en skev tolkning, säger hon.

Karin Sundin menar att regionen är väldigt säkra på att det inte bryter mot någon lag, eftersom jurister har tittat på just den saken.

– Regionens jurister har en annan tolkning av kommunallagen. De har erfarenhet av detta, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet