I klippet berättar Inger Nordin Olsson om vaccinationen av Iva-personal, som har dragit igång. Foto: TT / SVT

Region Örebro län: Kommer fortlöpande nya bud om vaccineringen

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagens presskonferens om covidläget i länet berättade Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare covid-19, att det är ett högt tryck på regionen, både från allmänheten som vill ha information om vaccination och uppifrån där rekommendationerna återkommande förändras.

Alla vill vaccineras först. Det är en av de saker som Inger Nordin Olsson sa under Region Örebro läns presskonferens i dag. Hennes information handlade främst om hur långt de kommit med vaccineringen och när fas två planeras att dra igång.

Slutar spara vaccin

Hon lyfte också att rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten ständigt förändras. Tidigare har beskedet varit att spara doser av vaccin, något som nu ändrats.

Coronaviruset i Örebro län

– Framöver ska vi vaccinera fullt ut med dos ett. Det som är utmaningen är att man behöver ta dos ett och två av samma märke, för att man ska få fullt skydd. Påbudet förut var därför att vi skulle spara vaccindoser i och med att det kommer olika märken. Nu har man ändrat det och det innebär att vi måste vaccinera på och lita på Folkhälsomyndigheten och att det kommer vaccin inom den tid som är sagt.

”Kommer självklart följa”

– Det är bra att vi får fart på vaccineringen, men det är lika viktigt att vi ser till att de som fått dos ett får ett fullgott skydd. Men vi kommer självklart följa de här riktlinjerna, säger Inger Nordin Olsson.

I klippet berättar hon mer om prioritering av patienter samt fas två i vaccineringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet