Överens om kisspauserna – nu fortsätter samtalen om färdtjänstförarnas arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

Efter manifestationer och en anmälan till Arbetsmiljöverket har Region Örebro län och Transportarbetareförbundet nått en överenskommelse när det gäller färdtjänstpersonalens toalettpauser.

I en gemensam pressrelease skriver parterna att det är en stor framgång för respektive bolags personal som nu får tillgång till pauslokal, toaletter, möjlighet att värma mat och få sig en kopp kaffe, att kunna återhämta sig mellan körningar.

Saknats pauslokaler

Tidigare skulle alla färdtjänstfordon vänta på nästa körpass i ett område kring Järntorget, där det har saknats pauslokal. Nu ändrar man reglerna så att berörda bolag får ha sina depåer som hemområde.

De bolag som inte har någon depå inom Örebro kan välja ut ett område som passar i centrala delarna av Örebro.

Drar tillbaka anmälan

En partsgemensam grupp där Länstrafiken, transportbolagen och arbetstagarrepresentanter ingår ska nu arbeta vidare med arbetsmiljön för färdtjänstförarna.

Eftersom en lösning nu hittats i pausfrågan så drar skyddsombudet tillbaka sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.