Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu behövs inte längre e-legitimation för att boka vaccination via 1177. Foto: Enana Alrafidain / SVT

Därför tar regionen bort kravet på e-legitimation för att boka vaccinationstid

Uppdaterad
Publicerad

För de äldsta länsinvånarna har kravet på e-legitimation för att boka vaccinationstid mot covid-19 via 1177 inneburit att de inte kunnat använda tjänsten. Istället har de varit hänvisade till telefonbokningen. Men på måndagen lanserade regionen ett nytt system där det inte längre behövs e-legitimation för att boka tid.

Efter önskemål från länsinvånarna har region Örebro län beslutat att slopa kravet på e-legitimation för att boka tid för vaccination mot covid-19.

Från och med måndagen är det enda som krävs att man anger sitt personnummer och att man vid besöket har med sig en legitimation.

– På det viset kan yngre personer hjälpa äldre som kan ha problem med datoranvändningen, säger Stellan Johansson som är projektledare för vaccineringen i region Örebro län.

Med det nya systemet blir det också lättare att föra över dokumentation till Folkhälsomyndigheten, något som kanske inte märks för vanliga användare men som underlättar arbetet mot coronaviruset betydligt.

På regionen understryker man att det är bara bokningen för vaccination som inte längre kräver e-legitimation. Övriga tjänster fungerar som tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet