Regionens nota för den privata digitala vården: 24,4 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler vänder sig till digitala vårdmottagningar med en allt mer varierande vårdbehov. Det gäller alltifrån hudåkommor och värk, till dietistråd och psykologiska besvär. Regionerna runt om i landet kämpar på för att komma ikapp i den digitala utvecklingen, men under tiden kostar den privata vården allt mer pengar.

Marknaden för privata digitala vårdmottagningar har exploderat de senaste åren. Till en början handlade det mest om läkarbesök, men det har utvecklats och man kan nu träffa bland annat sjuksköterska, psykolog, dietist eller fysioterapeut direkt i mobilen.

Vårdbesöken marknadsförs ofta som snabba, lättillgängliga och framförallt gratis. Men helt gratis är det inte. I slutändan måste någon betala och i de här fallen är det hemregionen för den som söker vård.

Regionen vill möta efterfrågan

För Region Örebro län innebar det i fjol en räkning på drygt 24,4 miljoner kronor, av skattebetalarnas pengar. Notan måste betalas, men de här summorna har inneburit att regionen satsar allt mer på att kunna erbjuda egen digital vård.

– När man ser på siffrorna så förstår man ju att medborgarna önskar digitala tjänster. Där det är enkelt att utnyttja dem så använder man dem. Det har också gjort att vi utvecklat regionens digitala tjänster väldigt mycket de sista åren. Jag tänker också att det säger oss att vi behöver öka tillgängligheten och kontinuiteten ytterligare jämfört med idag, säger Lena Adolfsson, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör.

App finns

Region Örebro län har en egen vårdapp som testades under 2019 och drog igång ordentligt i början av 2020. Sedan kom coronapandemin.

– När pandemin lugnar sig något så ska vi vara mer offensiva i vår marknadsföring, så att länsinvånarna vet vad regionen kan erbjuda och sedan också var kostnaden hamnar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.