Foto: SVT

Regionledningen vill öppna förlossningen i Karlskoga igen – men oklart när

Publicerad

Under kvällens regionfullmäktigesammanträde debatterades stängningen av förlossningen i Karlskoga flitigt. Regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) sa vid flera tillfällen att stängningen inte är permanent – men att det är oklart när den kan komma att öppna igen.
– För mig får det gärna ske skyndsamt.

Även hans partikamrat Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, underströk att den politiska majoriteten vill ha två förlossningsavdelningar i länet – Örebro och Karlskoga.

– Men det får inte ske på bekostnad av patientsäkerheten, och det IVO säger i sitt beslut är att det finns en risk att vi inte kan ta hand om de barnen som föds svårt sjuka i Karlskoga. Vi vill alla här inne återöppna förlossningen i Karlskoga, men frågan är hur.

Skarp kritik från oppositionen

Oppositionen riktar dock stark kritik mot stängningen, och bland annat Vänsterpariets Jihad Menhem menar att det kommer leda till en nedmontering av hela verksamheten i både Lindesberg och Karlskoga.

– Under demonstrationen i lördags sades det att nästa demonstration säkert blir i Lindesberg. Alla vill att förlossningen öppnar igen, men gör då det innan det är för sent.

Ingen permanent stängning

Efter regionfullmäktige avslutats förtydligar Andreas Svahn (S) via telefon till SVT Nyheter Örebro sitt uttalande om att det aldrig handlat om en permanent stängning av förlossningsavdelningen i Karlskoga.

– Det är ett beslut som bara regionfullmäktige kan ta. Enhetschefen kan, likt en rektor på en skola eller ett skyddsombud, besluta om tillfällig stängning av verksamheten. Men det krävs politiska beslut om den ska stängas permanent.

Varför den allmänna uppfattningen ändå blivit att det handlar om en permanent stängning menar Andreas Svahn delvis handlar om medias bild, men också om en stark reaktion från allmänheten.

– Jag kan bara konstatera att det snabbt bildades en opinion mot en permanent stängning. Vi har försökt kommunicera ut att det inte är så, men ibland är det svårt att nå igenom bruset, säger han.

Ska ta reda på vad som krävs

Nu har hälso- och sjukvårdsförvaltningen fått i uppdrag att skyndsamt återkomma till sin förvaltning med vad som krävs för att förlossningen i Karlskoga ska kunna öppna igen.

– Men jag vill inte spekulera i när det blir klart. Som jag sa tidigare här på regionfullmäktige så har vi önskat att förlossningen ska öppna efter sommaren igen, men det är en väldigt liten sannolikhet för att allt hinner bli klart tills dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet