Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen. Foto: Johan Pisoni / SVT

Regionstyrelsens ordförande: ”Verksamheten ska bedrivas både i Örebro och Karlskoga”

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) säger att han tar läkarnas skrivelse på allvar, men menar samtidigt att beslutet om att öppna verksamheten till hösten ligger fast.

– Jag har förståelse för den oro som uttrycks av läkarna om hur man ska klara av att bedriva verksamheten framöver. Vi ser ju att det finns en stor utmaning med bemanningen i hela Sverige nu, inte minst inom förlossningsvården. Vi har de senaste åren klarat oss lite bättre än övriga Sverige, men vi ser nu att vi också får en del bekymmer, säger Andreas Svahn (S).

Beslutet ligger fast

Han konstaterar att det beslut som fattats om att åter öppna upp verksamheten till hösten ligger fast.

– Uppdraget från den politiska ledningen är jättetydligt. När sommarsamordningen är över så ska verksamheten igång igen och bedrivas både i Örebro och i Karlskoga. Det finns inget annat alternativ.

Tror du att det är realistiskt utifrån vad läkarna skriver?

– Det brukar lätta lite efter sommaren när det gäller tillgången till personal. Men jag utesluter inte att vi under en kortare period får ta hjälp av hyrläkare, säger Svahn.

Och det finns utrymme för det budgetmässigt?

– Vi får återkomma till hur vi hanterar det om ekonomiska skäl gör att det svårt, så långt har vi inte kommit än. De jobbar ju för fullt just nu för att lösa situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BB i Karlskoga

Mer i ämnet