Dyra vinterjackor har blivit en statussymbol för många unga. Det lockar i sin tur till stöld och till och med rån. Foto: Frank Franklin / TT

Rektorn: ”Dyra vinterjackor senaste statussymbolen bland unga”

Publicerad

Det varierar men bland elever på högstadiet finns alltid en statuspryl som många vill ha, det säger rektorer som SVT varit i kontakt med mot bakgrund av att flera unga blivit rånade på sina tillhörigheter. Det kan vara skor av ett speciellt märke, en ryggsäck eller som nu – dyra vinterjackor.

På Karl Johans skola i Örebro har man inte märkt av vare sig jackstölder eller rån, men att det förekommer på andra skolor inom det privata utbildningsföretaget kan rektor Lena Boström intyga.

– På några av skolorna i Stockholm har det varit problem med att dyra jackor stjäls och där har man tagit upp det med eleverna. Här har vi ännu inte behövt göra det.

”Viktigt att vara lik alla andra”

Att just dyra märkesjackor blivit föremål för stölder och rån kan förklaras med att det blivit en viktig statussymbol bland unga.

– Vi märker det bland våra elever där nästan alla idag har dyra vinterjackor, konstaterar Chris Gelinder på högstadieskolan Gumaeliusskolan i Örebro. Just i högstadiet är det viktigt att vara lik alla andra. Då är man mitt uppe i ett identitetsskapande och vill höra till. På gymnasiet finns det mer utrymme för att vara annorlunda och att man är olik andra elever.

Chris Gelinder, rektor Gumaeliusskolan i Örebro. Foto: Emilie Pless / SVT

Pratar om grupptryck och identitet

Och vad som är viktigt att ha som alla andra har varierar.

– Just nu kan det vara jackor, andra perioder är det en speciell sorts ryggsäck eller skor men vi försöker alltid att göra eleverna uppmärksamma på grupptryck och identitet genom att prata om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.