Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kostnaden för teckenspråkstolkning på Komvux i Örebro har efter policyn minskat med över tre miljoner kronor. Foto: Leonora Toplica/SVT

Rektorn om Komvux nya policy: ”Kan inte svara på om det är juridiskt hållbart”

Uppdaterad
Publicerad

I våras antog Komvux i Örebro en ny policy i hopp om att sänka kostnaderna för teckenspråkstolk. Policyn är en tolkning av gymnasieförordningen där det fastställs att tolkstöd inte behöver erbjudas om antalet sökande är färre än fyra. Men enligt Skolverket avser och reglerar förordningen endast utbildning vid gymnasieskola.

Tidigare har man fått tolkstöd oavsett utbildning eller antalet sökande, men enligt Komvux i Örebro har tolkkostnaderna ökat kraftigt inom yrkesvuxenutbildningarna eftersom många döva och hörselskadade söker sig dit. I Örebro, som 2010 utropade sig till Europas teckenspråkshuvudstad, finns både ett riksgymnasium, Europas största tolkcentral och andra verksamheter som riktar sig till döva och hörselskadade.

Minst fyra sökande

Komvux väljer i stället ut en eller ett par utbildningar varje år som ska erbjuda tolkstöd, men inom andra yrkesutbildningar krävs minst fyra sökande för att man ska få tolkstöd.

– Jag kan inte svara på om det är juridiskt hållbart. Det måste någon annan avgöra. Vi har haft en dialog med vår kommunjurist, jurister på SKR och kunniga på Skolverket som sagt att den tolkning vi gör skulle kunna vara rimlig, men sedan får det prövas juridiskt, säger Linus Jonasson, rektor för yrkesutbildningscenter på Komvux i Örebro.

”Ingen bäring”

Men när SVT kontaktar Skolverket så meddelar de att förordningen inte gäller för vuxenutbildningar.

– Gymnasieförordningen har ingen bäring på vuxenutbildningen, den paragrafen handlar om specifikt utbildning inom gymnasieskola för döva och hörselskadade, säger Emelie Högberg, undervisningsråd vid Skolverket.

SVT rapporterade · Vad har du med funktionsnedsättning för erfarenheter av diskriminering?

Hej! Stort tack för alla er inspel i den här chatten!

SVT-avatarSVT-avatar
Mattias Bolin
SVT

Jag reser ofta och bor på hotell. Det är ytterst sällan jag blir lika behandlad som andra hotellgäster. Man tittar bort när jag frågar något, likaså när jag checkar in. Jag får alltid de sämsta rummen, förmodligen för att jag inte ska vilja komma tillbaka. Jag betygsätter hotellen (och även museer, parker, cafeer mm.) på olika resesajter. Jag ger sämsta betyg därför att de är inte värda mer. Ofta bemöts då mitt betyg av oförskämda kommentarer från hotellchefer/kommunikationsansvariga, istället för att självkritiskt rannsaka sig själva och visa vilja till förbättring. Ofta är det de dyraste hotellen som har sämst bemötande till handikappade gäster. Vandrarhem har ofta ett bättre bemötande och är inte lika fördomsfulla. Tågvärdar ombord på tågen är totalt ovilliga att ens svara på frågor, än mindre att hjälpa till. Ledsagning har jag slutat att anlita när jag åker tåg, då detta fungerar dåligt och jag också råkat ut för ett försök till bedrägeri då jag skulle avtvingas kortuppgifter, bankkoder mm. i samband med att jag skulle stiga av ett tåg , och trots att ledsagning ska vara gratis när man åker tåg. Jag fick då be om en förbipasserande persons hjälp, och den personen avvärjde också bedrägeriförsöket. Jag tror inte att ni inom media, och allmänheten, förstår hur utsatta vi som lever med ett handikapp är. Hur nedlåtande vi blir bemötta, hur dålig service vi får i samhället, all diskriminering som drabbar oss. Det värsta är också det som är svårast att tala om - hur ofta man utsätts för försök till övergrepp, både fysiskt och integritetsmässigt. Om ni bara visste skulle ni alla bli chockade, men kanske inte berörda, det rör ju bara oss ”funktionsnedsatta”, då tycks det inte vara så noga med empatin. Vi har inte kommit så långt i utvecklingen sedan mörkare tider, då man öppet önskade livet ur handikappade. Tider då man använde tvångssterilisering och satte människor på institution för att de på minsta sätt avvek från normen. Attityderna lever kvar än idag, fatta det!

J

Lisa har mejlat oss:

Jag fick inte ett kommunalt vikariat i Huddinge kommun förlängt pga min hörselskada. Fick skadestånd efter att facket gått in. Mycket tråkig upplevelse.

SVT-avatarSVT-avatar
Åsa Svennebäck
SVT

Tycker SVT o SR först ska ta itu med hur man i sitt programutbud själva diskriminerar. Tänker på hörselskadade. Självklart kan inte allt vara tillgängligt, men att blanda tal med musik och/eller bakgrundsljud utestänger hundratals tusen personer med nedsatt hörsel som annars skulle höra det som talas. Ett skräckexempel är ”Funk i P1” som särskilt handlar om funktionsnedsättningar men där man trots påpekande envisas med att spela musik samtidigt som någon talar. Städa först i eget bo!! Men det här inlägget kommer förstås inte att publiceras.

Birgitta S

Jodå, vi publicerar såklart inlägg där vi kritiseras också!
Vi kan dock bara svara när det gäller SVT:s program.
På nyheterna har vi stränga regler om musik och hur man ska lägga den för att störa så lite som möjligt i tal.
Att texta program går bra när de är förinspelade men när det är direktsänt krävs det att det både finns teknik på plats för direkttextning och skicklig personal som klarar det. Men frågan är ständigt aktuell på SVT, inte minst när det gäller textning av nyheter.
Sen har vi fantastiska teckentolkar och gestaltare som brukar få mycket uppmärksamhet inte minst när det är dags för Melodifestivalen! De är vi extra glada för.
Men vi kan såklart göra mer - och tar med oss ditt inlägg vidare!

SVT-avatarSVT-avatar
Åsa Svennebäck
SVT

Den 19 januari anordnades en digital seniormässa av Digitalmöten i samarbete med Linköpings kommun. Sändningen var inte textad, vilket är märkligt med tanke på att den riktade sig till äldre människor, varav många har nedsatt hörsel.

Marianne

Att ha lönebidrag är det värsta som finns om man vill arbeta och vara delaktig i en grupp. Det känns när de ser ner på en, det känns att inte få riktiga arbetsuppgifter, det känns att inte vara värd någonting.
Jag är 60+ så vad finns det för vettiga arbeten? Hade jag vetat om innan hur det skulle gå hade jag aldrig i livet tagit ett jobb så här, aldrig!
Vi är alla människor och unika på vårt sätt, det låter så fint men i verkligheten är det som skit.

Christina

Jag har upplevt diskriminering av chefer pga min hörselnedsättning. Nu senast handlade det om en chef som var skeptisk till att anställa mig pga hörseln. Jag fick reda på detta eftersom chefen ringt upp min kompis som fixade jobbet till mig och ställt frågor om min hörsel. Hon fick skydda mig och säga att det inte var något hon visste något om och hon sa även till mig att jag nog inte ska berätta om det för chefen om jag ville ha jobbet. Känns väldigt jobbigt att behöva hålla det hemligt och inte berätta något eftersom det är något som verkligen är bra att känna till för att veta hur jag funkar och vilka behov jag har.

Jonathan

Jag har 75 procent sjukpension och varav 25 procent arbetsför nu i min kommun ska det finnas hjälp via en så kallad SIUS som ska se till att tillgodogöra en arbetsplats som är anpassad till mitt handikapp.Det efterlevs inte pga det försöker sätta in mig på en plats där jag inte kan arbeta pga mina handikapp. Det finns ingen hjälp att få.Jag hamnar mellan stolarna och försäkringskassan vill jag ska jobba det 25 Procent o arbetsförmedlingen kan inte hjälpa mig.allt blir en härva och jag blir sjukskriven helt och pandemin gör det inte det hela lättare heller.. Det måste bli mer förståelse och ödmjukhet och hjälp att få, istället är det makt och pengar som styr.

AL

Jag blir diskriminerad i samhället väldigt ofta. Har en internationellt certifierad servicehund som jag blir nekad att ta med. Hon är mina händer och fötter. På hotell förekommer att hon inte får följa med och ofta på restauranger och butiker. Jag blir också diskriminerad av min hemstad Helsingborg som plötsligt bestämt sig för att jag ska betala varje månad för mina hjälpmedel som jag haft lång tid. Jag ska betala för att få ta mig fram i kommunen då jag behöver en rullstol eller för att gå på toa då jag behöver handtag på toastolen. Något ingen annan behöver göra. Det är ren och skär diskriminering. Dessutom vem kan annars i efterskott komma och säga att nu måste du betala för hjälpmedel som givits till dig utan kostnad kanske för tio år sen.

Anki Celander

Att människor som har sjukersättning på 75% på grund av sjukdom/funktionshinder inte har rätt att få gå med i A-kassa på de 25% man arbetar , därmed nekas då ekonomisk trygghet vid arbetslöshet och därmed inte rätt till aktivitetsersättning. Att vara förtidspensionär är inget val man väljer , man väljer inte att endast arbeta 25% på grund av viljan att arbeta inte finns ändå ställs man utanför rätten till trygghet.

Lena

När Komvux tar beslut om vilka som ska tas emot till en utbildning tittar man på om eleven är behörig:

  • Man måste vara bosatt i Sverige.
  • Man får inte ha de kunskaper som utbildningen erbjuder.
  • Man ska ha förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

Om Komvux anser att eleven inte uppfyller något av dessa krav kan de neka eleven utbildning. Eleven har då möjlighet att överklaga beslutet om mottagande hos Skolväsendets överklagandenämnd.

Källa: Skolverket

Har du upplevt dig diskriminerad på grund av en funktionsvariation? Hör av dig till orebro@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Döva nekas utbildning

Mer i ämnet