Jimmy Nordengren anser att skolan agerat korrekt. Foto: SVT

Rektorn om skolans agerande efter mordförsöket: ”Vi är nöjda”

Uppdaterad
Publicerad

Efter samråd med polisen valde rektorn Jimmy Nordengren att inte stänga Malmens skola igår efter mordförsöket vid skolgården. Under onsdagsmorgonen fanns det samtidigt föräldrar som ansåg att skolan borde varit stängd och att informationen kunde varit bättre.

– Det fanns ingen anledning att stänga skolan, svarar Jimmy Nordengren.

Lärarna på Malmens skola mötte upp eleverna och visade dem in bakvägen under onsdagsmorgonen eftersom skolgården var avstängd för teknisk undersökning.

Det var strax före midnatt i tisdags som en man påträffades svårt skadad i området.

Knivattacken på Malmens skolgård

Händelsen fick skolan att vidta åtgärder morgonen därpå.

– Det fanns personal på plats redan från klockan 6 som mötte upp elever som var på väg till skolan. Sedan samlades eleverna i klassrummen och fick information, säger Jimmy Nordengren.

Ett mailutskick gick också ut till föräldrarna vid 7.25-tiden via plattformen ”InfoMentor”.

Kritik från föräldrarhåll

Att stänga skolan eller skicka ut krismeddelande var ett tillvägagångssätt som inte användes – något som enligt SKL (Sveriges kommuner och landsting) snarare kan skrämma elever.

Under onsdagsmorgonen fanns det samtidigt föräldrar som ansåg att skolan borde varit stängd och att sms borde gått ut till föräldrarna i ett tidigt skede, helst innan 6.30.

– Många barn går ensamma till skolan och det hade varit bra för oss föräldrar att kunna förbereda våra barn tidigare på morgonen, säger föräldern Jennie Nyberg.

Jennie Nyberg berättar hur hon uppfattar informationen om knivskärningen på Malmens skola. Foto: Thomas Wedin/SVT

Hon var under gårdagen också orolig hur händelsen kunde påverka barnen med anledning av polisnärvaron under skoldagen.

– Jag kan tycka att det är onödigt att utsätta barnen för massa konstigheter i huvudet som säkert sätts igång i hos många barn, menar hon.

”Fanns ingen koppling till skolan”

Efter samråd med polisen togs beslutet att inte stänga skolan.

– Det fanns ingen anledning att stänga skolan. Händelsen inträffade på skolgården och inte inne i lokalerna. Informationen jag fick från polisen var att händelsen skett på vårt område men inte hade någon koppling till skolan. Jag känner mig nöjd med de beslut vi fattade och att det under morgonen alltid fanns personal som väntade på eleverna, säger Jimmy Nordengren.

Skolans rektor anser också att man gick ut med informationenen till föräldrarna i tid genom mailutskicket, som är det kommunikationsmedel som används.

Jimmy Nordengren anser att skolan agerat korrekt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken på Malmens skolgård

Mer i ämnet