Greta Berg, expert brottsförebyggande frågor på Sveriges kommuner och landsting (SKL), tycker skolan gjorde rätt som inte skickade ut ett SMS till föräldrarna. Foto: SVT / SKL

Experten: ”Viktigt att inte skrämma eleverna”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa skolor kan skicka krismeddelanden till föräldrar via sms. Men det är viktigt att meddelanden inte skrämmer bort eleverna från skolan, anser Sveriges kommuner och landsting.

SVT Nyheter Örebro träffade under onsdagen föräldrar till elever på Malmens skola som var kritiska till att de inte fått någon information kring avstängningen av skolgården. Senare kunde föräldrarna konstatera att ett mailutskick kommit ut vid 7.25-tiden.

Viktigt att inte skrämmas

Enligt Greta Berg, expert brottsförebyggande frågor på Sveriges kommuner och landsting (SKL), är det viktigt att skolan inte skrämmer bort eleverna.

Knivattacken på Malmens skolgård

– Skolan vill ha dit eleverna för att kunna genomföra undervisning, men också för att ge information. Risken är att folk tolkar ett krismeddelande som att de ska hålla sig hemma, säger Greta Berg.

Personal på Malmens skola mötte eleverna på morgonen och visade dem in bakvägen. Ett korrekt agerande enligt Greta Berg.

Olika system

Landets skolor använder sig av olika system för rapportering och kommunikation med föräldrar. Ungefär 2 000 skolor är anslutna till det största systemet Schoolsoft. Där kan vårdnadshavare lägga in sina telefonnummer och få sms när barnen till exempel skolkar.

– Där går det att skicka ut krismeddelanden också, men första prioritet är att skolans krisledning har ett kommunikationssystem. Det involverar vanligtvis inte föräldrar.

Borde skolorna skicka ut sms vid speciella händelser?

– Det är upp till varje skola att bestämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattacken på Malmens skolgård

Mer i ämnet