Kyrkoherden Pernilla Rosin ser framemot att ta emot flera människor till sin kyrka när restriktionerna släppts till 50 personer i en lokal. Foto: Nick Strömgren/SVT

Restriktionerna lättas efter pandemin – nu kan kyrkan fyllas

Publicerad

Efter lättade coronarestriktioner kan nu kyrkorna i Örebro län öppna upp och ta emot upp till 50 besökare, så länge kyrkolokalen är tillräckligt stor och besökarna har anvisade platser. Det har stor betydelse, konstaterar kyrkoherden och kontraktsprosten Pernilla Rosin i Karlskoga.

– Det blir många kära återseenden. Många människor har ju inte träffats fysiskt, så det ska bli kul att prata med dem på kyrkkaffet, säger Pernilla Rosin.

Eftersom det genomförts digitala gudtjänster sedan december ifjol behöver Pernilla och hennes personal inte ändra så mycket kring hänvisningar till avstånd i kyrkan eftersom de låtit all information sitta kvar.

Coronaviruset i Örebro län

Vissa kyrkor och pastorat har varit stängda

Kyrkan i centrala Karlskoga har varit öppen under hela pandemin och även ett mindre kapell vid Östra kyrkogården. De mindre kyrkorna runt om i kommunen har däremot varit stängda, när besöksgränserna legat på 8 personer. Kyrkan har helt enkelt inte vågat riskera att människor kommit för nära varandra, men i och med de lättade restriktionerna öppnas nu flera kyrkor igen.

– Vi kommer öppna upp, men vi ska vara försiktiga också. Just nu kommer vi öppna Lunedetkyrkan som är vår sommarkyrka och där kommer i alla fall 30 personer kunna tas emot om de vill, säger Pernilla Rosin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet