Riksdagsledamot: Subutex ska inte stoppas

Publicerad

Riksdagsledamoten Lars-Axel Nordell (KD) från Örebro är kritisk mot dagens besked att läkemedlet Subutex stoppas, trots att han själv varit kritisk och motionerat till riksdagen om behandlingen.

– I stället för att lägga ner behandlingen med Subutex ska man endast användadet för nedtrappning, så att missbrukare kan bli drogfria. Den livslångabehandlingen är ett stort problem, men ett totalstopp skulle vara förödande förde personer som ingår i programmet, säger Lars-Axel Nordell (KD).

I sin motionkräver Lars-Axel Nordell (KD) att substitutionsprogrammen med Subutex, Metadon ochSuboxone utformas så att det bara används för nedtrappning och totaldrogfrihet. I dag dör fler människor av Subutex och Metadon än av heroin.

– För några årsedan träffade jag en ung missbrukare i Örebro som behandlades med Subutex. Jagfrågade hur länge han trodde att han skulle fortsätta att ta preparatet. Dåtittade han på mig som om jag inte var riktigt klok. Han är en av dem som använderSubutex utan tanke på att sluta. Så ska inte vår missbrukarvård fungera, sägerLars-Axel Nordell (KD).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.