Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Mohammad är grundare och verksamhetsansvarig för Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF). Foto: SVT

Riksorganisation: Sverige kan göra mer för bortförda barn

Publicerad

Svenska myndigheter har väldigt begränsad möjlighet att agera för att få hem bortförda barn om landet inte skrivit på vissa internationella överenskommelser. Men Riksorganisationen glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) menar att Sverige kan utöva andra påtryckningar på landet där barnet befinner sig.

De senaste fem åren har minst 916 barn förts bort från Sverige eller olovligt hållits kvar i ett annat land, visar en granskning som SVT Nyheter gjorde tidigare i år.

De flesta barnen har förts till länder som inte skrivit på Haagkonventionen, som exempelvis Sarah som fördes bort av sin pappa under en resa i Libyen 2012.

GAPF arbetar för att svenska myndigheter ska använda befintlig lagstiftning för att förhindra att barnen överhuvudtaget förs ut ur Sverige. Det handlar bland annat om utreseförbud.

Men organisationen har även arbetat för att få hem barn som förts bort.

Hör Sara Mohammad, grundare av GAPF, berätta mer i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.