Vattendragen i länet har låga nivåer. Foto: Adam Larsson/SVT

Risk för vattenbrist i länets bäckar och åar

Uppdaterad
Publicerad

Det varma och torra vädret under sommaren har gjort att vattendrag i länet har låga vattenflöden.

Under maj, juni och början av juli har det varit ovanligt varmt och torrt. Från Svartån och norröver i Örebro län är det särskilt låga vattenflöden i bäckar och åar jämfört med normalt. På Länsstyrelsen är detta något man blivit varse om även från privatpersoner.

– Vi får mycket samtal om att vattnet håller på att ta slut i bäckar i hela länet kan man säga. Vad vi har sett är att det påverkar livet i vatten i hög grad, säger Peder Eriksson som är enhetschef för Vatten och Naturmiljö på Länsstyrelsen.

Vattenbristen i Örebro län

Nivåerna sjunker

SMHI har utfärdat en varning för risk för vattenbrist på grund av låga vattenflöden. När det gäller grundvatten ser läget bättre ut.

– Än så länge har det inte gått ut varning för grundvattnet, men man ser att nivåerna sjunker och är på väg nedåt, säger Peder Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet