Så hedrades Peterson på 70-årsdagen

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen skulle Sveriges och framför allt Örebros stora motorlegendar Ronnie Peterson ha fyllt 70 år. Klockan 12:00 hedrades han vid sin staty i Almby, Örebro, under en känslosam ceremoni.

Hans liv tog slut 34 år gammal, den 11 september 1978 efter en tragisk Formel 1-olycka på Monzabanan i Italien. Men Örebros, och kanske hela Sveriges störste motorförare, Ronnie Peterson lever vidare. Både i form av museum men även som staty i stadsdelen Almby i Örebro.

Hedrade hans minne

På fredagen skulle Ronnie ha fyllt 70 år. För att hedra hans minne anordnade Svenska bilsportförbundet en ceremoni där man bland annat lade ned en krans vid hans staty.

Ronnie Peterson

Kenneth Thorén, vice ordförande i Svenska bilsportförbundet, och motorprofilen Eje Elgh var några som deltog.

– Det här är vårt sätt att hedra en av de största inom svensk motorsport. Kanske till och med den största vi haft, säger Thorén till Tvärsnytt.

”Störste någonsin”

Motorprofilen och F1-kommentatorn Eje Elgh:

– Ronnie är den störste motorföraren som Sverige någonsin haft. Ska någon komma upp på hans nivå igen krävs det att vi får en svensk världsstjärna inom Formel 1. För Ronnie var just det, en världsstjärna, säger Eje Elgh till Tvärsnytt.

Många personer från allmänheten hade också tagit sig statyn i Almby för att hylla motorikonen.

Tvärsnytt sände live från Almby. Se sändningen i efterhand ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronnie Peterson

Mer i ämnet