Tehusens grundare fick ta emot rasisthot efter brevskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för Tehusen hänger på en skör tråd. Nu talar grundaren Soheila Fors ut om brevskandalen och den turbulenta veckan.

Hur ser du på det som hänt?

– Det har varit en jobbig vecka. Det var min mans fantasier och jag visste ingenting, det lovar jag. Det som har hänt är ett hårt slag men samtidigt är det bra att saker kommer fram. Det är bra med granskning. Jag är kristen och jag står för min tro, men mitt arbete med Tehusen handlar inte om religion. Det handlar om kärlek. Jag har bara ett mål och det är att hjälpa människor. Nu försöker vi att göra om arbetet. vi har sagt upp min man som VD och ska göra en ny styrelse, säger Soheila Fors.

Skandalen kring Tehusen

Tror du på din mans förklaring att dokumentet var ett misstag som han ångrar?

– Brevet var bara min mans fantasier och det kommer aldrig bli verklighet. Det lovar jag. Jag känner att han har gjort något som är fel. Man får ha dumma tankar så länge man inte gör verklighet av dem, så länge man inte går till handling. Men jag är ledsen och besviken på honom.

Hur kommer det sig att du inte visste om dokumentet?

– Det var ett brev som han skrev som pastor, och i sin egen mail. Jag går inte in i min mans mail och tittar. Brevet innehöll hårda ord och det finns ingen kärlek i dem, och det gjorde mig ledsen. Jag lovar att jag inte ljuger.

Du har själv blivit hotad efter det här, vad har hänt?

– Jag har blivit uppring och hotad. Jag har blivit kallad ”jävla invandrare” av personer som jag tror var rasister, för annars kallar man inte någon så. Jag har mått jättedåligt. Jag försöker att hålla ihop. Det här är en strid nu. Jag måste strida för att försätta jobbet för de kvinnor som är utsatta. Det här är mitt livsuppdrag.

Flera kommuner säger nu att man vill se över bidragen till er verksamhet. Vad händer om de dras in?

– Jag vet inte, vi behöver hjälpen. Då måste vi försörja föreningen själva men det blir tufft. Idag sa kvinnorna till mig att de ska demonstrera på stan om det blir så att kommunen drar in bidraget.

Hur ser du på framtiden för Tehusen?

– Tehusen är mitt hjärta och jag vill ha upprättelse. Tehusen är en plats där kvinnor kan vara fria och blomma ut. Jag vet inte hur framtiden ser ut. Länsstyrelsen i Jönköping tar snart beslut om vi ska fortsätta att få bidrag eller inte. Jag vet inte hur det blir med Tehusen i Karlskoga och Karlstad.

Tror du att skadan kan repareras?

– Genom att vi mobiliserar om hela verksamheten. Jag ber alla att komma hit och se efter själva. Kom in och intervjua kvinnorna och låt dem tala själva, granska oss, ställ frågor. Kom hit och se själva, det kanske kan göra oss starkare. Jag är beredd att göra vad som helst för de här utsatta kvinnorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen kring Tehusen

Mer i ämnet