Tiemon Okojevo flyttade till Örebro för att studera. Han är politiskt aktiv inom miljöpartiet. Foto: Leonora Toplica/SVT

Rullstolsburne Tiemon fick inte åka buss – DO kritiserar Svealandstrafiken

Publicerad

Tiemon Okojevo nekades att åka buss eftersom att han satt i elrullstol. Han anmälde Svealandstrafiken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu riktar kritik mot bussbolaget i ett nytt beslut.

SVT har tidigare berättat om Tiemon. Han skickade in två anmälningar mot bussbolaget och DO valde att inleda en tillsyn. Händelserna inträffade den 2 september 2020 och den 24 mars 2021.

I det ena fallet riktar DO kritik mot bussbolaget, men inte i det andra.

– Det är blandade känslor, säger Tiemon när SVT når honom på fredagen.

Svealandstrafiken får kritik för att ha överträtt diskrimineringsförbudet i form av bristande tillgänglighet. Är du nöjd med det?

– Jag är glad över att de anser att jag blev nekad att åka buss och att de har tagit det på allvar, säger Tiemon.

”Uppenbart att jag inte fick åka med”

Vid händelsen i mars 2021 bedömer DO att utredningen inte ger stöd för att Svealandstrafiken diskriminerat Tiemon. Även om han har förståelse för hur DO resonerat menar han att det är en sak att läsa om det som hänt på papper – och en helt annan sak att uppleva det i verkligheten.

– Där och då i den situationen var det väldigt uppenbart att jag inte fick åka med. Det fanns liksom ingen möjlighet för mig att vara kvar på bussen när busschauffören inte kunde ta ansvar om det hände något, säger han.

Utifrån de uppgifter Tiemon lämnat valde DO att ta upp frågan om Tiemon utsatts för trakasserier som har samband med hans funktionsnedsättning. Där bedömer DO att utredningen inte ger stöd för att så var fallet.

Länstrafiken har tidigare uppgett för SVT Örebro att bussvärdarna som nekade Tiemon att åka med varit felinformerade, och man har tagit fram ett häfte för att visa vilka rullstolar som är godkända på bussarna.

Här kan du se en tidigare intervju med Tiemon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.