Foto: Jeppe Gustafsson/TT/SVT

Polisen efterlyser morddömd fånge internationellt

Publicerad

Den man som av tingsrätten dömts för mord och som söks av polis efter att ha rymt från Kriminalvårdens fångtransport utanför Laxå är nu även internationellt efterlyst.

Sedan tidigare är ett rikslarm utfärdat i sökandet efter mannen. På fredagseftermiddagen avbröt polisen sökandet i det område kring Laxå där man letat i över ett dygn efter mannen. Spaningen fortsätter på andra platser i landet.

– Det aktiva sökandet avslutades i går. Han är ju efterlyst och kan vara var som helst i landet, säger Jan Materne, vakthavande befäl i polisregion Bergslagen.

Under lördagen har polisen jobbat med att få till en internationell efterlysning.

– Det är en del i arbetet att hitta honom. Vi har ett rikslarm och nationell efterlysning så han är ju efterlyst i Sverige, sa Jan Materne på lördagsförmiddagen.

”Kommer hittas så småningom”

Om mannen tros befinna sig utomlands eller inte kan polisen inte svara på. Samtidigt pågår alltså sökande i Sverige.

– Hela Sveriges poliskår vet om att han är på rymmen, så han kommer hittas så småningom.

Senare på eftermiddagen uppger polisen att de fått kvittens från Nationella operativa avdelningen att mannen nu är efterlyst internationellt.

– Det innebär att slår man i internationella system får man upp att han är efterlyst och att det finns europeisk arresteringsorder. Det innebär att han kan gripas i utlandet, säger Jan-Åke Sjöström, vid polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet