Johanna Svärd (S), andranamn på Socialdemokraternas valsedel i Degerfors Foto: Johan Pisoni /SVT

S och V eller S och Alliansen – nu avgörs Degerfors politiska framtid

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna blir vågmästare i Degerfors efter valet. Partiet har möjlighet att bilda majoritet med både Vänsterpartiet och Alliansen. Nu ska Socialdemokraternas medlemmar bestämma om man helst ser ett rött, eller ett blocköverskridande samarbete i kommunen.

Degerfors utgör ett av Vänsterpartiets starkaste fästen. Men efter valet 2018 kan man inte längre styra kommunen själva. Nu krävs stöd från Socialdemokraterna för att inte hamna i opposition.

– Det är vår enda möjliga samarbetspartner. Vi kommer inte ta kontakt med de borgerliga partierna och försöka bilda någon ohederlig allians, säger Peter Pedersen (V) som är kommunstyrelsens ordförande.

Val 2018 Örebro
Peter Pedersen (V), kommunstyrelsens ordförande i Degerfors. Foto: Johan Pisoni /SVT

– Jag hoppas vi kan gräva ner den här stridsyxan som vi haft och börja samarbeta, säger han.

Sakfrågorna kommer avgöra

Socialdemokraterna har emellertid inte stängt dörren för ett samarbete med högerpartierna.

– Under nästa vecka kommer vi låta våra medlemmar bestämma vilket eller vilka partier vi ska bilda majoritet med, förklarar Johanna Svärd (S), andranamn på Socialdemokraternas valsedel.

– Vi kan samarbeta med alla förutom SD. Det är sakfrågorna som är viktigast för oss, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Örebro

Mer i ämnet