Foto: Monika Bruhn / SVT

S-politiker hoppar av efter att ha spridit lögner på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Lögner om allianspartierna och Sverigedemokraterna – det blev fallet för den socialdemokrat i Örebro som nu drar tillbaka sin kandidatur.

Den socialdemokratiske politiker från Örebro som anklagats för att sprida lögner om allianspartierna och Sverigedemokraterna på internet avsäger sig sin kandidatur inför valet, det skriver na.se.

Ordförande för Socialdemokraterna i Örebro Irén Lejegren skriver i ett pressmeddelande att ”Jag delar uppfattningen att det är det bästa alternativet både för honom och för partiet”.

Från början valde partiet att inte kräva att mannen skulle lämna platserna på valsedlarna eftersom han var ångerfull och inläggen inte var att betrakta så allvarliga.

Men efter att gruppledare Anders Ygeman uttalat sig till P4 Örebro och menat att det är oacceptabelt att sprida falska uppgifter om sina motståndare valde mannen således att lämna sin kandidatur.

Distriktsordföranden: ”Måste få konsekvenser”

Under fredagskvällen uttalade sig även distriktsordföranden Matilda Ernkrans (S) om händelen. Hon skriver i en kommentar att det är bra att kandidaten nu dragit tillbaka sin kandidatur.

– För mig som ordförande för Örebros socialdemokratiska partidistrikt har det aldrig varit någon tvekan om att ifall en kandidat sprider lögner eller grova felaktigheter om andra partiers politik så måste det få konsekvenser, säger Matilda Ernkrans, distriktsordförande för Socialdemokraterna i Örebro län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.