”Det är klart att det känns och berör” säger kommunpolisen Erwin Halilovic efter dödsskjutningen av en 25-årig man i Markbacken i västra Örebro. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Efter dödsskjutningen i Markbacken – så ska kriminaliteten bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man skjuten till döds. Mitt på blanka dagen. Efter den senaste dödsskjutningen i Örebro väcks nu frågan åter till liv hur man ska gå vidare i det brottsförebyggande arbetet – inte minst inom polisen.

– Klart att man alltid tänker på vad vi kunde ha gjort för att förebygga det, säger kommunpolisen Erwin Halilovic som vigt en stor del av sin karriär som polis åt att jobba med detta.

En dryg vecka efter dödsskjutningen i Markbacken har mordplatsen förvandlats till ett berg av blommor omgärdat av gravljus i tiotals. Den 25-årige mannens död lämnar ingen oberörd. Inte ens en luttrad polis.

– Det är klart att det känns och berör. Och när ett såhär hemskt brott sker påverkar det betydligt många fler än vad man kanske tänker, menar Erwin Halilovic.

Dödsskjutning i Markbacken

Har brottsförebyggandet i ryggmärgen

Innan han sedan en tid tillbaka började arbeta som kommunpolis var Erwin Halilovic områdespolis i några av Örebros västra stadsdelar och utgick från Vivalla, inte långt från Markbacken. Och efter flera års arbete i ett av Sveriges så kallade ”särskilt utsatta områden” sitter det brottsförebyggande tänket i ryggmärgen.

Men vad innebär det? Spela klippet och hör om vikten av att vara närvarande, lyssna och ge svar på frågor.         

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Markbacken

Mer i ämnet