Mannen var en av de misstänkta för mordet i Markbacken 2021, men i mars 2022 avskrevs misstankarna. I maj sköts han själv ihjäl i Varberga. Foto: Leonora Toplica/SVT

Tidigare mordmisstänkt beviljas ersättning för tid i häkte

Uppdaterad
Publicerad

Den man som under nio månader satt frihetsberövad misstänkt för mordet i Markbacken i februari 2021 får drygt 300 000 kronor i ersättning för tiden han satt häktad. Utbetalningen kommer dock gå till mannens dödsbo, eftersom han själv sköts till döds i stadsdelen Varberga i Örebro i slutet av maj i år.

Tre personer satt misstänkta för Markbacken mordet, och samtliga släpptes i februari. I mars avskrevs misstankarna mot männen och åklagaren lade ner förundersökningen i brist på bevis, enligt Nerikes Allehanda.

Mannen, som var i 20-årsåldern, ansökte i april, genom sin advokat, om att få drygt 600 000 kronor i skadestånd eftersom att han suttit frihetsberövad misstänkt för mord, men därefter släppts utan att ärendet gått till åtal.

Justitiekanslern har nu fattat beslut om att mannen ska få runt hälften av summan han ansökt om, i enlighet med praxis. Utbetalningen kommer dock gå till mannens dödsbo, eftersom han själv blev ihjälskjuten tidigare i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Varberga

Mer i ämnet