Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Manne Gerell, docent i kriminologi Malmö universitet, larmar för barns hälsa i och med det eskalerande våldet. Foto: Johan Nilsson TT / SVT

Kriminolog om skjutningarna: ”Barn blir tydligt påverkade”

Uppdaterad
Publicerad

Skolresultat och barns psykiska hälsa riskerar att bli direkta konsekvenser av dödsskjutningar, visar internationella studier. Nu larmar kriminologen Manne Gerell för liknande konsekvenser även här i Sverige.

I samband med dödsskjutningarna på söndagen, höll tre av kommunens förskolor stängt under månagen – på grund av polisavspärrningar. Förskolechefen på Örebro kommun har tidigare berättat för SVT att man pratar med de barn som uppvisar oro inför det som skett.

Två huvudsakliga orsaker

Att barn visar oro och koncentrationssvårigheter kort tid efter uppmärksammade våldsdåd går i linje med internationella studier som gjorts på ämnet. Manne Gerell lyfter två bakomliggande orsaker till varför, från studierna.

– Barnen uppfattar att omgivningen är orolig, exempelvis deras lärare eller föräldrar, och det påverkar barnen också, säger Manne Gerell, docent kriminologi Malmö universitet.df

Att direkt stänga ner förskole- eller skolverksamhet är den andra bakomliggande orsaken som Gerell lyfter, vilket påvisats i studier i bland annat Brasilien.

– Det är direkta konsekvenser. Det blir mindre undervisning och mindre omhändertagande av barnen.

Barn i Sverige riskeras bli än mer påverkade av dödsskjutningar än i utlandet, det menar Gerell. Starta klippet för att höra honom förklara varför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Varberga

Mer i ämnet