Sjukvården i länet omfördelar materiel mellan sjukhusen. Foto: Erik Nylander/TT

Så arbetar regionen med materielbristen: ”Karlskoga har skickat en stor mängd materiel till USÖ”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan lunchtid sitter staben i möte om de uteblivna leveranserna av livsviktigt sjukvårdsmateriel. En åtgärd är att omfördela artiklar. Under dagen har också Karlskoga lasarett skickat en stor mängd artiklar till USÖ.

Sedan lunchtid sitter staben i möte om de uteblivna leveranserna. Några åtgärder i verksamheten är dock inte aktuella just nu.

– Den vårdnära verksamheten arbetar i vanlig ordning för att få det att fungera. Men vi i staben arbetar intensivt för att den patientnära verksamheten ska kunna fortgå som vanligt, säger Claes-Mårten Ingberg, chefsläkare och ansvarig för beredskapsfrågor i Region Örebro län.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Karlskoga skickar materiel till Örebro

Det innebär bland annat att man inventerar lager, samlar in information från de olika verksamheterna och får de olika sjukhusen att samverka.

– Bland annat har Karlskoga skickat en stor mängd materiel till USÖ för att vi ska kunna bedriva verksamhet här, säger Claes-Mårten Ingberg, och tillägger att omfördelningen inte påverkar verksamheten på Karlskoga lasarett.

Annan beredskap i Västmanland

I Västmanland, som har samma leverantör som Örebro, gick man in i stabsläge först under fredagsförmiddagen. Där har man ett annat system som gör att man klarar sig utan leverans i 10 dagar.

– Vi, till skillnad mot många andra regioner, har en annan struktur med hur vi jobbar med våra lager. Logistikenheten här äger nämligen alla resurser i förråden och har järnkoll på allt och de kan lätt och snabbt flytta materiel mellan enheter, säger Jan Hallberg, administrativ direktör med ansvar för inköpsfrågor Region Västmanland, till SVT Västmanland.

– Jag vet inte hur Västmanland arbetar, men vi arbetar för att säkerställa leveranser på kort och lång sikt. Vårt mål är att ha leveranser att hantera varje dag, säger Claes-Mårten Ingberg.

Är sjukvården i Örebro län beroende av leveranser varje dag?

– Nej, vi behöver dem inte varje dag men ser igenom dem varje dag. Vi arbetar med beställningar till olika leverantörer och omfördelning inom organisationen.

Blir den här situationen en väckarklocka för att arbeta fram nya rutiner ?

– Det pratar vi inte om nu, vi har fullt fokus på att hantera den här situationen just nu. Men driftsäkerhet och beredskap har vi på agendan sedan tidigare. Beredskapen för leveranser är något som varuförsörjningen får svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet